06 juli 2016

PwC neemt IAM-specialist Everett over

IMPROVED, De Metz en PwC begeleiden PwC | Everett deal

28 juli 2016 Consultancy.nl

·Medio juli nam PwC cybersecurity en privacy specialist Everett over. Als gevolg van de deal maakten meer dan vijftig adviseurs in vier landen de overstap naar de Advisory praktijk van het accountants- en advieskantoor. De deal werd begeleid door IMPROVED Corporate Finance, De Metz Advocaten en, bijna vanzelfsprekend, PwC zelf.

Cybersecurity is de laatste jaren steeds vaker boven aan de agenda van corporate bestuurders komen te staan. Als gevolg van deze trend zijn veel organisaties, waaronder grotere consultancybureaus als de Big Four, bezig met het uitbreiden van hun cybersecuritycapaciteiten. Fusies, overnames en het aangaan van allianties spelen daarbij een belangrijke rol. KPMG nam recentelijk Qubera, P3 Consulting en Trusteq Oy over, Deloitte sloot een partnership met IT bedrijf Equinix, en EY kocht vorig jaar Mycroft, een Amerikaanse aanbieder van cloud-based identity-as-a-service (IDaaS) en identity & access management (IAM) diensten.

Ook Big Four branchegenoot PwC is actief binnen het speelveld – begin dit jaar nog kwam Praxism in handen van PwC UK en vorig jaar nam de Britse organisatie ook al het cybersecuritybedrijf Tanium over. De meest recente overname in de lange lijst is die van Everett, een cybersecurity en privacy specialist met vestigingen in Nederland (Nieuwegein), Duitsland (Düsseldorf), het Verenigd Koninkrijk (Manchester) en Italië (Rome). Voor PwC betekent de deal een “versterking van zijn snelgroeiende cybersecuritydienstverlening”, aldus een woordvoerder van het kantoor.

Voor Everett biedt de overname “nieuwe mogelijkheden”, aldus Everett CEO Gerald Horst. Hij stelt: “Door de combinatie van de uitgebreide kennis en ervaring die binnen zowel Everett als PwC aanwezig is, ontstaan nieuwe mogelijkheden om onze klanten nog beter van dienst te kunnen zijn. Voor onze mensen biedt het nieuwe carrièremogelijkheden en uitgebreidere kansen om hun talenten verder te ontwikkelen.”

De deal tussen de twee adviesorganisaties werd begeleid door fusie- en overname-experts van drie bedrijven. Namens M&A specialist IMPROVED Corporate Finance, bestond het dealteam uit Partner Arjan Brienen, Associate Partner Ton Tuijten en Associate Dorien de Vroome. Brienen over de rol van IMPROVED: “De markt waarin Everett opereert (Identity and Access Management (IAM), red.), staat wereldwijd sterk in de belangstelling van strategische en financiële investeerders. Dit vanwege de sterk groeiende vraag naar identificatie en security.”

Hij vervolgt: “Onze uitdaging was daarom niet zo zeer het vinden van een koper voor Everett, maar juist ervoor te zorgen dat de onderscheidende kennis, ervaring en netwerk van het bedrijf ook in de toekomst zo goed mogelijk tot hun recht zouden komen om verdere groei mogelijk te maken. Na een grondige inventarisatie van het speelveld hebben we contact gelegd met zorgvuldig geselecteerde kandidaat-kopers. Uiteindelijk hebben we zaken gedaan met PwC omdat Everett en zij elkaar het meest te bieden hebben.”

Op juridisch vlak werd Everett bijgestaan door Otto Nunnikhoven van De Metz Advocaten. Het Big Four kantoor leverde zijn eigen interne M&A dealteam, dat bestond uit Cornelis Smaal en Karin Spook. De juridische kant van de transactie werd verzorgd door PwC’ers Diek Fabius and Eelkje Boonstra.