01 maart 2023

Je kunt niet een beetje commissaris zijn

Rol commissarissen bij startups en scale-ups in praktisch handboek

Wassenaar 1 maart 2023 – Wat doet een commissaris van een startup of scale-up en hoe proactief moet deze zijn? Wat te doen bij zwaar weer en wanneer ingrijpen? Vroeg of laat dienen zulke vragen zich aan in het bestuur van jonge ondernemingen. In ‘Je kunt niet een beetje commissaris zijn, ook niet bij vroegefase bedrijven…’, Handboek voor commissarissen van startups en scale-ups (216 p’s), beschrijft Ilmar Hotsma met welke aspecten en wettelijke regels een commissaris van een vroegefasebedrijf rekening moet houden. Deze zaken spelen onverbiddelijk wanneer er sprake is van een Raad van Commissarissen (RvC), inclusief de aansprakelijkheden die kunnen volgen voor de commissaris individueel of voor een RvC als collectief. Het zojuist verschenen handboek is een praktisch ‘zelfhulpboek’ voor de vragen waar commissarissen, bestuurders en aandeelhouders van startups en scale-ups tegenaan kunnen lopen. 

Ilmar Hotsma heeft het handboek geschreven omdat het er simpelweg nog niet was. Ze doet dit aan de hand van veel praktische handvatten, voorbeelden, handige lijstjes en vragen & antwoorden, waarbij juridisch taalgebruik zoveel mogelijk wordt vermeden. Omdat er niet altijd pasklare antwoorden zijn heeft zij daarnaast de website www.vroegefase.nl opgezet met nieuwe relevante informatie. 

Problemen door (te) snelle groei?

In de afgelopen jaren is het belang van startups en scale-ups in Nederland sterk gegroeid en er zijn veel initiatieven om deze jonge bedrijven te stimuleren. Naast een goed ecosysteem voor deze bedrijven is het van groot belang dat deze bedrijven goed bestuurd worden. En dat áls er een RvC is aangesteld – deze RvC weet waar zij op moet letten en wanneer zij moet ingrijpen.

Vroegefasebedrijven kennen andere uitdagingen dan grote – beursgenoteerde – bedrijven en gaan vaker door spannende pieken en dalen die door rechters als ‘red flag situaties’ worden bestempeld. Dus situaties waarin de RvC net een tandje bij moet zetten om het toezicht goed te blijven uitvoeren. En dan nog kan een bedrijf zomaar in de financiële problemen komen, in waarde dalen, leveranciers niet meer kunnen betalen of een faillissement moeten aanvragen, juist triggers waarin het toezicht door de RvC (achteraf) nog eens extra onder de loep kan worden genomen. 

Ilmar Hotsma: “De snelheid van handelen is vaak hoog en complex omdat de bestuurders zich bijvoorbeeld bezighouden met het binnenhalen van investeerders, internationalisatie, kostenbeheersing, exit van bepaalde investeerders, snel opvolgende organisatieveranderingen, het opzetten van een goede backoffice of logistieke systemen en dit waarschijnlijk allemaal min of meer op hetzelfde moment. De oprichter is vaak ook de bestuurder en heeft meestal nog een aandelenbelang in het bedrijf. Een commissaris moet daarbij de juiste vragen durven stellen, maar ook het ondernemende karakter van het vroegefasebedrijf niet in de weg zitten. De snel veranderende stadia waar deze bedrijven doorheen gaan, vragen om wendbaarheid van commissarissen.” 

Vroegefasebedrijven zijn over het algemeen niet verplicht om een RvC in te stellen, maar daar wordt vaak door aandeelhouders om gevraagd. Dit kan bij jonge bedrijven tot ingewikkelde situaties leiden. 

Het handboek is verkrijgbaar bij bol.com (www.bol.com/nl) en het Boekengilde (www.boekengilde.nl/boekenshop/?q=hotsma).

Over de auteur

Ilmar Hotsma heeft een diverse achtergrond: juridisch, strategisch, business development en investeren. Zij heeft veel gewerkt met raden van bestuur en raden van commissarissen bij zowel grote bedrijven (o.a. Uniper/E.ON en KPN) als startups en daarnaast is zij, als medevennoot van Filsa bv, nauw betrokken bij investeringen in startups en scale-ups. Zo was Filsa investeerder in twee scale-ups, die recent zijn verkocht aan grote ondernemingen: Luxexcel aan Meta en OneWelcome aan Thales (www.filsa.nl). Ilmar Hotsma is verder als mentor en coach betrokken bij UtrechtInc. en NLGroeit.


Bibliografische gegevens

Titel: Je kunt niet een beetje commissaris zijn, ook niet bij vroegefasebedrijven …
Ondertitel: Handboek voor commissarissen van startups en scale-ups
ISBN 9789464378351
Auteur: Ilmar Hotsma
Drukwerk: BoekenGilde
Vormgeving en omslag: bureau Janse
Tekstredactie: Stoer tekst & creatie
Aantal pagina’s: 193
Formaat: b170 x h240 mm staand 

Prijs: Euro 27,-
Publicatiedatum: 21 februari 2023


Recensie-exemplaren en verzoeken: 

Voor meer informatie, recensie-exemplaren, beeldmateriaal in hoge resolutie en andere verzoeken kunt u contact opnemen met Ilmar Hotsma: E: ilmar@filsa.nl of tel.nr. 06-51071820